Integrari + API

Integrari simple intre Oblio si alte aplicatii folosite in firma ta.
Documentatie usoara, suport tehnic prompt. Oblio este iubit si de programatori.

SAF-T

SAF-T

Oblio exporta datele in programele de contabilitate Saga, WinMentor, Ciel/NextUp care vor genera si transmite declaratia SAF-T rapid si fara erori.


Descriere

SAF-T (denumita si Declaratia 406) este o noua raportare care trebuie trimisa in SPV incepand cu data de 1 ianuarie 2025 si cuprinde, printre altele: situatia si miscarile stocurilor, situatia mijloacelor fixe, a obiectelor de inventar, situatia incasarilor si platilor, a creantelor si datoriilor, a clientilor si furnizorilor, a cotelor de TVA... etc.

SAF-T / Declaratia 406 a devenit obligatorie pentru companiile mari din 2022, pentru companiile mijlocii din 2023, iar pentru companiile mici, de la 1 ianuarie 2025.

Raportarea SAF-T are la baza un fisier XML care este generat si transmis de programul de contabilitate al contabilului dvs. (Saga, WinMentor, Ciel/Nextup) in SPV.

Rolul Oblio este sa exporte datele asa cum trebuie in programul de contabilitate al contabilului (Saga, WinMentor, Ciel/Nextup), program care va genera fisierul XML si il va trimite mai departe in SPV. Simplu!


Instalare

Urmariti prezentarea video sau parcurgeti pasii de mai jos:



Pasul 1

Verificati daca ati activat modulul Oblio Stocuri:

si ati bifat optiunea Afiseaza cod NC pe documente din Setari>Preferinte:
https://www.oblio.eu/account/preferences




Pasul 2

Verificati in Setari>Puncte de Lucru daca ati setat corect Punctele de Lucru / Centrele de Profit iar Gestiunile stau exact pe Punctele/Centrele de Profit selectate:
https://oblio.eu/nomenclator/punctelucru






Pasul 3

Verificati daca Gestiunile sunt Cantitativ Valorice. Doar Gestiunile Cantitativ Valorice sunt acceptate in raportarea SAF-T:
https://oblio.eu/nomenclator/gestiuni


In cazul in care o Gestiune este Global Valorica, puteti exporta stocul final, creati o noua Gestiune Cantitativ Valorica si importati stocul initial pe noua Gestiune:


Dupa ce ati facut Import Stoc Initial pe Gestiunea Cantitativ Valorica aveti posibilitatea sa Dezactivati Gestiunea Global Valorica pentru a lasa active doar Gestiunile pe care le folositi:
 

  

Pasul 4

Verificati daca toate Produsele au codul NC completat din Setari>Produse:
https://www.oblio.eu/nomenclator/produse


In cazul in care Produsele nu au codul NC completat, editati fiecare Produs in parte si adaugati manual codul NC:



SAU

Actualizati in masa toate Produsele. Exportati Nomenclatorul de Produse, completati fisierul XLS cu codurile NC necesare si importati din nou Nomenclatorul de Produse.  Noul Nomenclator va avea actualizate codurile NC la toate Produsele completate.

 

Pasul 5

Verificati daca Unitatile de Masura (UM) din Nomenclatorul de Produse au codul corespunzator in SPV. In caz contrar, editati manual fiecare Produs sau actualizati in masa Nomenclatorul de Produse asa cum a fost descris mai sus.

 

Pasul 6

Verificati impreuna cu contabilul dvs. Conturile Contabile ale Produselor din Setari>Categorii:
https://oblio.eu/nomenclator/categories


Puteti edita Conturile Contabile, creand Conturi Sintetice de gradul 2 sau Conturi Analitice:

 

Pasul 7

Exportati datele introduse in Oblio direct in Saga, WinMentor, Ciel/ Nextup.
Programul de contabilitate al contabilului va genera fisierul XML pentru raportarea SAF-T / Declaratia 406.
https://www.oblio.eu/account/import_export

Atentie! Daca ati setat Conturi Analitice pentru anumite categorii din Setari Export, acestea sunt luate in considerare si prevaleaza in fata Conturilor Analitice setate din Setari>Categorii (pasul 6). 

Simplu, nu?

 


Intrebari frecvente

Următoarele categorii de contribuabili au obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declarației informative D406:

a) regiile autonome;

b) institutele naționale de cercetare-dezvoltare;

c) societățile pe acțiuni (S.A.);

d) societățile în comandită pe acÈ›iuni (SCA);

e) societățile în comandită simplă (SCS);

f) societățile în nume colectiv (SNC);

g) societățile cu răspundere limitată (S.R.L.);

h) societățile/companiile naționale;

i) organizațiile cooperatiste meșteșugărești (OC1);

j) organizațiile cooperatiste de consum (OC2);

k) organizațiile cooperatiste de credit (OC3);

l) unitățile fără personalitate juridică din România care aparÈ›in unor persoane juridice cu sediul în străinătate;

m) persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România;

n) persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România;

o) asociațiile cu scop patrimonial;

p) asociațiile/persoanele fără scop patrimonial;

q) organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevăzute în legislaÈ›ia pieÈ›ei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat È™i alte entități organizate pe baza Codului civil;

r) societățile nerezidente care au în România un cod de înregistrare în scopuri de TVA (contribuabilii înregistraÈ›i prin înregistrare directă, contribuabilii înregistraÈ›i prin reprezentant fiscal, sediile fixe);

s) alte persoane juridice care nu se regăsesc menÈ›ionate în mod expres la pct. 4.

 

Următoarele categorii de contribuabili nu au obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T):

a) persoanele fizice autorizate (PFA);

b) întreprinderile individuale (II);

c) întreprinderile familiale (IF);

d) persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ (PFL);

e) asociațiile familiale (ASF);

f) societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată (SPAR) și cabinetele individuale de avocat;

g) societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale;

h) cabinetele medicale individuale (CMI);

i) societățile profesionale de practicieni în insolvență (SPI);

j) întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată (URL);

k) instituÈ›iile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finanÈ›are sau de categoria de contribuabili la care sunt încadrate;

l) autoritățile administrative, indiferent de sursa lor de finanțare;

m) persoanele juridice care utilizează informaÈ›ii clasificate sau deÈ›in documente ale căror specificaÈ›ii tehnice sunt clasificate potrivit legii sau derulează contracte clasificate care impun, potrivit prevederilor legale, măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esenÈ›iale de securitate ale statului, în situaÈ›ia în care prin depunerea declaraÈ›iei D406 (SAF-T) ar furniza astfel de informaÈ›ii.

1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
– ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile „Stocuri“ si„Active“;
– la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii „Active“;
– la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii „Stocuri“.

2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul, transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA, transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.

5. (1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
– 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare,4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara afisierului SAF-T;
– 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmiteretrimestriala a fisierului SAF-T.
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul
contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilorart. 337^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile sicompletarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maximprevazut la alin. (1).

 

SAF-T (Standard Audit File for Tax) din România funcÈ›ionează prin standardizarea modului în care companiile îÈ™i raportează datele financiare către autoritățile fiscale. Iată cum funcÈ›ionează de obicei:

1. Colectarea datelor din Oblio: Companiile colectează datele financiare din Oblio si le exporta in programul de contabilitate SAGA, Winmentor, Ciel/Nextup. Acestea includ înregistrările tranzacÈ›iilor, informaÈ›ii despre clienÈ›i È™i furnizori, detalii de inventar È™i conturi contabile.

2. Generarea fiÈ™ierelor: Folosind software-ul lor de contabilitate, companiile generează un fiÈ™ier SAF-T în format XML. Acest dosar adera la o structura specifica definita de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

3. Validare: Înainte de depunere, fiÈ™ierul SAF-T generat poate fi necesar să fie validat conform cerinÈ›elor ANAF pentru a se asigura că conÈ›ine toate datele necesare È™i este formatat corect.

4. Depunerea: Dosarul SAF-T se depune la ANAF prin intermediul platformei electronice desemnate. Această trimitere se face de obicei periodic, cum ar fi lunar sau trimestrial, în funcÈ›ie de dimensiunea È™i clasificarea companiei.

5. Revizuirea de către Autorități: Odată transmisă, ANAF poate accesa fișierul SAF-T pentru a revizui datele financiare ale companiei. Acest lucru permite audituri și monitorizare mai eficiente a conformității fiscale.

6. Urmărire: Dacă se constată discrepanțe sau dacă sunt necesare informații suplimentare, ANAF poate contacta compania pentru clarificări sau documente suplimentare.

Acest proces are ca scop sporirea transparenÈ›ei, reducerea riscului de evaziune fiscală È™i simplificarea procesului de audit atât pentru companii, cât È™i pentru autoritățile fiscale.

 

 

Ce spun clientii

Oblio este programul de facturare si gestiune iubit de utilizatorii sai.

Oblio este un program complex și ușor de folosit. Sunt mândră că am ales acest program de la bun început.

SEPSI PROTEKT S.A.

Multumim pentru colaborare.
Il voi recomanda prietenilor.
Sunteti profesionisti!

ABC - 456 COM SRL

Este foarte accesibil, ușor de lucrat pe el.
L-as recomanda tuturor.
Mulțumesc

GÂNJA LUMINIŢA GABRIELA PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ

O aplicație foarte buna! Ma ajuta enorm! Ma pot baza pe sistemul acesta oricând, simplu și eficient!

KAIROS IMOB DEVELOPMENT S.R.L.

Este extraordinar, cel puțin pentru mine este minunat pentru ca sunt începător și ma pricep mai puțin la tehnologie și mai puțin la contabilitate. Va mulțumesc ca exista o echipa ca Oblio !

VILALEX SERV CC S.R.L.

Foarte mulțumită!!!
Categoric voi recomanda!

CATANA SORINA-ILEANA PERSOANA FIZICA AUTORIZATA

Il am de cativa ani. Este minunat, foarte usor de folosit.
Recomand cu drag !

IANO MET S.R.L.

Sunt foarte multumit de Oblio si am recomandat tuturor cunostintelor!

PRODATA PLUS SISTEM SRL

Este usor de lucrat cu el., accesibil.Cu siguranta o sa-l recomand.
Multumesc!

LENKIEWICZ C. LUCIEA-GEORGETA - CABINET MEDICAL INDIVIDUAL

E foarte ușor și util va mulțumesc mult.

-